tabung kelas teacher bella

Tuesday, December 11, 2012

friendship or friendshit?

pernah tak tiba-tiba, kau kamceng dengan sesorang tapi out of sudden jadi strangers? jumpa pun tak pandang, selisih bahu pun tak bertegur. bertentang mata jauh sekali. ajak makan semeja? boleh jalan la.

pernah tak kau dibenci tanpa mengetahui sebab musababnya? mungkin si pembenci itu jealous with your life. MUNGKIN. mungkin juga beliau panas bontot melihat kejayaan kamu. boleh jadi jugak kan? atau mungkin beliau saje je suke-suke membenci kamu sebab hidupnya dah terlampau bosan? ohh forever alone sangat.

pernah tak kau berada dalam kalangan "kawan-kawan" (about 8 to 10 people), dan rasa seperti alienated? orang lain sembang-sembang about that one fella, and you don't know who is that fella, so kau pun bertanyalah untu mendapatkan jawapan, tapi apa yang kau dapat? hanya pandangan sinis berserta ayat " ala ade la mana boleh bagitaw". then bisik-bisik dengan orang sebelah. ini yang kau panggil kawan?

pernah tak kau terlambat mendapat any info just because you are not part of them? okay contohnye, lecturer suruh hantar homework semalam. tapi kau tak tahu dan tak hantar, sedangkan most of your classmates dah hantar homework tu. bila ditanye bila madam bagitahu suruh hantar, adelah someone ni jawab, "haritu madam dah text si polan ni suruh bagitaw semua orang kena hantar homework tu semalam". okay adakah semua orang tahu? hanya segelintir je yang tahu, yang kamceng dengan si polan itulah of course. yang lain?  jadilah alien dalam situasi ini.

pernah tak ketika si polan ni dalam kesusahan, kau la tempat dia mengadu masalah, minta nasihat. bila si polan tu dah senang, dah berjaya, kau dah takde nilai bagi dia. iyelah, kau dah tak dapat nak bagi benefit ape-ape kat dia, so what is the point for keeping you as her/his friend kan?

pernah tak kau dengar khabar kurang enak tentang si polan yang kononnya kawan kau tu, and without usul periksa kau mempercayai khabar itu dan menghukum si polan itu. adil kah? mana rasional kau sebagai kawan? ehh, kawan lah sangat kan.

muhasabah..
analyze how you treat others. their attitude is based on how you treat them.

0 students asking questions:

Post a Comment

pecah kaca pecah cermin, dah baca rajin-rajin ler komen :)