tabung kelas teacher bella

Friday, September 28, 2012

projek seni sem 4 - batik

assalamualaikum..

it's been so long since i posted something here. i just don't have the time to sit and think and tekan-tekan keyboard just to update about my life. usually before i went to my dreamland i will update a little bit about my life but now, the moment i lay on my bed, sedar-sedar dah pagi. seriously, this semester is very packed, very hectic. sampaikan kena korbankan masa berehat semata-mata untuk menyiapkan kerja (most of the works are lesson plan (pfftttt) and teaching aids).

so for now, let me update about my PSV project. so for this semester we need to do batik. beli batik yang dah siap harga dua tiga ratus tu aku taw. but to produce my own batik design, itu aku taktaw. Encik Jalil (our PSV lecturer) dah ajar step by step macam mana nak buat batik. from memilih subject matter, buat lakaran and choose our final design. tapi aku buat cara songsang. i draw my final sketch first, lepastu baru buat step yang sebelumnya. hehehe aci je kan?

oh ye, batik yang perlu kami hasilkan adalah batik untuk hiasan dinding. kami telah dibekalkan dengan canting, lilin untuk mencanting serta kain putih sepanjang 1 meter untuk melukis batik. 1 meter tu besar jugak. it is quite hard for beginner like us to draw batik on kain yang sebesar itu. tapi itukan cabaran. as for me, motif utama yang menjadi pilihan aku ialah corak bulu burung merak. my peacock feather? sebab aku suka dengan warna bulu dia yang canti dan berkilau itu (sape-sape tak tahu warna burung merak macam mana sila google ye).

it is not easy to mencanting. perlukan ketelitian yang tinggi, kesungguhan dan  kesabaran (of course lah).
part mencanting ni memang banyak dugaan. sebelum mencanting, fyi, aku dah lukis balik my final design using pencil on the white cloth. ini untuk memudahkan lagi proses mencanting. iyelah kan, tangan beginner ni bukannye berseni sangat dak mencanting on plain cloth tu.  alatan yang digunakan untuk mencanting ialah canting dan campuran lilin dan damar yang dipanaskan. lilin untuk mencanting perlu dicampur dengan damar dan dipanaskan bersama supaya lilin itu tidak patah apabila dicantingkan ke atas kain. kalau lilin tu patah, masalah besar akan timbul semasa proses mewarna nanti.

ini batik aku yang dah 50% diwarnakan. ini gambar sebelum fabric dye tu mengering.  pada awalnye,  tiada sebarang tanda-tanda bahawa masalah akan timbul tetapi...

keesokan harinya bila aku datang untuk sambung mewarna, satu kecelakaan dikesan. kalau korang zoom gambar ni mesti korang nampak kesan-kesan lilin patah yang mengakibatkan warna leaking ke tempat yang tidak sepatutnye.

stress bila lilin patan sana sini and warna leaking. the only solution is, canting balik dekat tempat yang lilin patah tu. kaau tak memang jenuhlah nak betulkan warna yang dah bercampur tu. banyak jugak tempat yang lilinnye patah because Encik Jalil did not put enough damar in our wax.

dekat seminggu jugak baru aku dapat siapkan batik aku ni. pandai-pandailah curi masa bila takde kelas or in the evening untuk siapkan batik ni. seriously, bila balik dari mencanting or mewarna, au memang akan rasa extremely tired sampaikan boleh tidur sambil berdiri. ditambah lagi dengan macam-macam kerja lain (micro-teaching, story telling etc) memang tiap-tiap hari adalah sangat memenatkan. boleh lelap selama 5 minit tu pun dah dikira satu nikmat besar.
sorry, i keep showing my tired face here. this is the reality of being a trainee teacher. so kalian di luar sana, jangan sesuka hati je cakap kerja seorang guru tu senang. put yourself in our shoes, then only you will know.


hasil batik tak boleh nak reveal lagi sebab.....saje taknak tunjuk. nanti-nantilah ahkak update lain okay? lagipun tak matikan warna and rebus untuk buang lilin lagi. once it 100% done, i will update about it okay?

till then, bai!

1 students asking questions:

Hanis farina said...

mane akak beli barang, nk kene buat utk projek pbs, pt3 tahun ni. huarghh

Post a Comment

pecah kaca pecah cermin, dah baca rajin-rajin ler komen :)