tabung kelas teacher bella

Saturday, July 28, 2012

A trip to Institut Kraf Negara, Rawang

assalamualaikum.

last Wednesday i went on a trip to Institut Kraf Negara, Rawang with all other budak-budak yang ambik minor seni dan juga yang major PSV. okay lawatan ini bukan seperti lawatan yang mana korang terjenguk-jenguk kiri dan kanan, mata melilau usha itu ini. lawatan ini lebih kepada bengkel menghasilkan kraf. nak taw kraf ape yang kitorang buat?


sepatutnya, kitorng budak-budak minor PSV ni dijadualkan masuk bengkel anyaman rotan. tapi oleh kerana stok rotan dah habis, makan kitorang masuklah bengkel membuat tembikar. seriously aku frust sebab aku nak sangat belajar buat anyaman rotan tu sob sob sob. tapi dah takde rezeki nak buat cemane kan. buat tembikar pun okay what?


menguli tanah liat untuk menjadi satu produk bukanlah satu kerjaa yang mudah. nampak macam mudah tapi payah juga. dekat bengkel tu kitorang diajar untuk membuat bentuk silinder which is the basic knowledge of making tembikar. hah amek kau habis comot baju dengan tudung dok gentel tanah liat ni. and yeahh aku tak jumpa mana aku letak gambar final product tembikar tu so tak dapatlah nak show off seposen dua haha hihi!

arca ini sangat kreatif. new invention maybe?

i dunno why but i adore rotan product's so much!

set kerusi yang bawah tu seriously lawa wa cakap lu!


aku suka gila dengan produk rotan yang dipamerkan dekat sana. kebanyakannya adalah hasil kraf daripada pelajar-pelajar dekat sana jugak. tiba-tiba datang semangat berkobar-kobar untuk belajar menganyam rotan jugak.

kbai!

0 students asking questions:

Post a Comment

pecah kaca pecah cermin, dah baca rajin-rajin ler komen :)