tabung kelas teacher bella

Wednesday, June 27, 2012

the freedom key

assalamualaikum. 

i'm officially turn to 21 today. amaigadddd what a huge number. eleh 21 je pun kecah je lebih kan. 21 dah beb. means dah dapat kunci kebebasan secara total. wallah lepas ni boleh pergi clubbing. ehh nak kena lempang ke ape?

21 years ago, aku hanyalah seorang budak perempuan tapi perangai mengalahkan budak lelaki (mak tok aku cakaplah). feveret games zaman kanak-kanak ialah panjat pokok jambu dekat belakang rumah. itu zaman kanak-kanak. sekarang ni kalau korang suruh aku panjat pokok agaknye pokok tu yang tumbang nanti. haihhh. zaman kecik-kecik dulu mak aku risau takut perangai lasak aku tu kekal sampai dewasa. jenuh dia paksa aku simpan rambut panjang sebab taknak bagi terikut dengan perangai tomboy. sedih kan, kecik-kecik dah ada krisis identiti. tsk tsk tsk!

tu zaman kanak-kanak. normallah kalau perangai lasak sebab tengah membesar kan? (ecehh alasan sentiasa ada). alhamdulillah berkat doa mak sifat keperempuanan aku makin terserlah selepas akil baligh. mungkin dah matured sikit kot masa tu. kehkeh. dah start nak melawa-lawa. pakai tudung kena matching dengan baju. kalau tak zaman kanak-kanak seluar pendek dengan t-shirt la jadi uniform rasmi. gaun ala-ala girly tu setahun sekali baru pakai. abah beli mahal-mahal tapi last-last jadi pekasam kat dalam almari. bila dah besar tak muat nak pakai, mak terpaksa sedekahkan baju-baju tu dekat orang lain sebab takde adik perempuan nak pakai baju tu balik.

ini gambar masa umur 15 tahun. motif letak gambar zaman muda-muda  kan. saje  je. aku kan feeling muda forever. ecehhh vain sangat

thank you to Husna sebab buat surprise dekat DKC tadi. siap ade mercun bagai. aku pun taktaw bila dia prepare semua tu. touching jugak dengan ang tapi takmau tunjuk keterharuan tu kat depan orang ramai. haha poyo tak poyo tak? thank you for the delicious strawberry marshmallow cake. sangat yummeh sampai cepat sangat habis. tak sempat snap pic pun. haha! and Gulahati, aku taktaw lagi surprise ape yang dia nak buat. still waiting sebab semalam dia just wish aje. wallah berdebor jantung mak.

dear myself,
happy birthday to me (although this might sound pathetic tapi aku peduli ape aku nak wish jugak). be smarter, be more patient, be more rationale and more responsible. paling penting, biar la oranng buat taik kat kita tapi kita jangan balas balik apa yang dia buat tu. biar Tuhan je yang balas. not to forget, be prettier and slimmer (ini penting!). ecehhh~and dear friends, thank you for all the wishes. i appreciate it so much!
my schoolmate once told me, biar tua pada nombor, janji jiwa maintain muda. jyeahh 100% aku setuju!

Sunday, June 24, 2012

semester baru dan demam

assalamualaikum.

aku dah masuk semester 4. should i shout "hooorayyyyy" loudly or just remain as gadis pemalu yang hanya tahu senyum tersipu-sipu tak reti nak angkat dagu? LOL sem 4 je pun. bukannye sem 8 a.k.a final sem a.k.a dah nak graduate. hoiiii berape banyak a.k.a daaa...

timetable semester baru ni ya-Allah pack gila hoiiii. boleh dikatakan tiap-tiap hari full. hari Selasa aku ada kelas sampai pukul 4.30 petang (nangis!!). pengsanlah jawabnye. hari jumaat la satu-satunye hari yang aku boleh rileks sebab ade satu kelas aje. fuhhhh pengsan pengsan pengsan!

baru seminggu semester 4 bermula, aku dah demam. aku syak sebab berjangkit dengan Gulahati. balik KL haritu dia dah start nak demam. siap batuk-batuk and susah nak bernafas lagi. lepas tu pass kan virus-virus degil tu dekat aku pulak. tak patut tak patut. aku kalau dah demam full package aku amek. batuk, sakit tekak, sakit kepala, badan panas semua ada. first day demam seharian aku baring dalam selimut je. sampai rumet pun naik heran. selalunya 80% masa aku dihabiskan dekat meja study, depan laptop layan video Big Bang atau SNSD sambil goyang-goyangkan kerusi atau crafting. ini tiba-tiba sopan je baring kat katil sambil peluk Oppa si comel tu. sah-sah la aku demam. last-last aku dengan Gulahati dua-dua demam sekarang ni. olololo sweet demam pun nak sekali. huhh?

sekarang jangkitan virus degil tu dah diperluaskan kepada rumet. dia pun dah start bersin-bersin and batuk-batuk. kehkehkeh sori rumet. nanti sama-sama kita sumbat tisu dalam hidung takmau bagi hingus keluar okay? LOL merapu =='. bila dah demam ni kulit muka aku terasa kering. kenape entah. mungkin sebab badan panas kot. bibir pun sama. so bila mak call haritu, banyaklah tips yang dia bagi. antaranya, mak suruh aku makan ubat ( sebab anak dara dia ni paling liat time kena makan ubat), minum air masak banyak-banyak and mandi selalu untuk sejukkan badan. nasib baik aku demam time weekend. takdelah letih sangat sebab tak kena pergi kelas. kalau tak mahu pengsan!

so to uolss, jaga kesihatan okay. banyakkan minum air masak (ini penting) sebab cuaca sekarang ni tak menentu. nak nak dekat KL ni. pagi-pagi kemain la panas terik tapi bila dah masuk tengahari redup. petang sikit hujan. hah ape lagi tido la kan? kehkehkeh aku la yang buat macam tu =='.

till we meet again. Gulahati dah rojer ajak pegi lunch. tata titi tutu~


Saturday, June 16, 2012

dua tahun setengah lagi. go go go!

assalamualaikum.

ye, memang lama aku abaikan blog ni. memang aku dilanda sindrom malas nak update blog. sampaikan si Shu boleh sound aku dekat chatbox. hah dah kantoi hang selalu dok stalk aku Shu! MUEHEHEHEHE~

kejap je masa berlalu. dah dua tahun setengah aku dekat IPBA. dah dua tahun belajar untuk menjadi seorang guru. belajar dan belajar, hari-hari menghadap buku. tipulah kalau aku kate aku tak jemu. pernah sampai satu tahap aku rasa macam nak bakar je semua buku-buku yang aku ada. dah tak larat nak tengok. tak larat nak tengok ye, bukan tak larat nak baca. kahkahkah!

kadang-kadang aku rasa give-up. dah malas nak belajar. malas nak tengok buku. malas nak buat assignment, malas nak pergi BIG, malas nak turun latihan kawad kaki. semuanya malas. bila semua penyakit malas ni datang, mesti aku cal mak nak mengadu. makk watlek je bila aku cakap aku rasa macam nak berenti belajar. selamba dia cakap " sekarang orang yang ada ijazah berlambak je menganggur kau tahu? inikan pulak ko yang ada sijil SPM. kerja ape sangatlah yang boleh dapat". okay mak, teknik reverse psychology anda sangat berkesan. terus insaf dan kembali ke alam nyata. sentap aku nyata!

dua tahun setengah je lagi. sabarlah Nabila.sabar sabar sabar! enjoy your life as a student. lepas tu baru fikir pasal kerja.

oh hati, bertabahlah.



p/s : counting the days untuk pergi daftar mengundi. kehkehkeh!