tabung kelas teacher bella

Tuesday, March 27, 2012

A Wonderful Week in Sungai Petani

assalamualaikum.

seminggu di Sungai Petani (SP) tak cukup untuk aku, Mira dan Jay bersuka ria serta membuncitkan perut dengan makanan yang sedap dan murah (itu yang penting). tiap-tiap petang selepas habis sekolah memang kerja kitorang merayap aje. tak pernah lekat kat rumah. so aku tidak menyesali keputusan aku memilih SP sebagai tempat untuk melakukan SBE 3 walaupun pada mulanya banyak jugak halangan yang buat aku semacam putus angin dan keberatan untuk ke negeri jelapang padi ni.

kisah hari pertama di SP dah sempat di blog dalam entri ini. kisah hari kedua pulak di entri ini. tapi untuk separuh  hari ajela sebab masa tu update blog dekat sekolah. rajin aku update sebab wifi sekolah kencang kemain. hahaha biaselah setiap kali pergi SBE aku akan memanfaatkan kelajuan wifi sekolah sepenuhnya.

first day at school, nothing special happened. kitorang just get to know each other memandangkan there are 18 of us doing SBE at SK Taman Ria. selepas waktu sekolah tu, aku Jay ngan Mira terus memecut ke UITM Merbok untuk menjemput Man (bf Jay). that day, man bawak kitorang pergi Tanjung Dawai. nothing special pun kat situ. just ade laut, kedai makan-makan, kedai jual souvenir dan kambing yang menyibuk dekat tempat parking. sebenarnye aku dan Mira hanya menemai Jay dan Man berdating. after makan dan membilang biawak di tepi pantai (seriously kat sana banyak biawak. aku pun tak tahu kenapa), kitorang patah balik ke UITM merbok, drop Man kat sana and balik ke rumah Toksu.

second day pulak, kitorang dah start dapat relief kelas. dekat SK Taman Ria ni ade 2 sesi. sesi pagi untuk pelajar tahap 2 (darjah 4,5,dan 6) manakala sesi petang untuk pelajar tahap 1 (darjah 1,2, dan 3). satu darjah ade 8 kelas, dan setiap kelas ade dalam 45 hingga 48 orang pelajar. kusss semangat! first kelas yang aku kena relief ialah kelas 6 Aktif kalau tak silap. sesuai dengan nama, 47 orang budak kelas tu semuanye aktif. or should i say hyperactive? memang mustahil untuk mengawal kelas itu tanpa menjerit. nasib baik Mira, Zamri, Syafiq, dan Qye ( the boys are from IPSAH) pun join sekali masuk kelas aku. so keadaan  kelas agak terkawal. kalau tak semput jugak aku nak control kelas yang ramai tu. tengahari lunch di rumah Tok Chik. dan Tok Cik sangat bermurah hari untuk memasak lauk mengikut permintaan kitorang. sekali kena gulai ikan kering nenas, ulam-ulaman, ikan cencaru sumbat ngan sambal belacan terus tersadai depan tv kat rumah Tok Cik tu. kenyang alhamdulillah.

faham ke tak murid-murid? ^______^

hari ketiga lagi syok. pun tak lekat di rumah. balik dari sekolah, si Mira ni mengidam Starbucks pulak. melencong ke Village Mall untuk lepak di Starbucks (aku tak minum pun kahkah) dan Mira pergi try Thai Massage sebab dah sejak sampai Kedah ni dia asyik mengadu sakit belakang je. sementara tunggu Mira diurut, aku ngan Jay tawaf satu Village Mall tu sampai lembik lutut. haha! dan seperti hari sebelumnya, kitorang sampai ke rumah tepat pukul 6.30 petang. nak dijadikan cerita, dalam bilik gerakan pengawas aku, Jay ngan Mira dok discuss lah nak pergi mana lepas sekolah ni. sekali Mira suggest nak pergi Starbucks, aku ngan Jay pun on ajelah. sekali ade orang menyampuk. "untungla depa nak pi makan Stabaq..". ohh orang Kedah sebut Starbuck as "Stabaq" ke? ROFL. aku rasa dia tersalah sebut kot. malamnye pulak, kitorang keluar makan sate dekat mana entah aku tak ingat. Encik Gulahati yang recommend kan tempat tu. seronok jugak melepak ramai-ramai bersama Pie, Aziz dan Afiq walaupun malam tu aku merajuk dengan Encik Gulahati. okay tak comel pun kahkahkah.

saje nak tempek muka buruk kau kat sini. naik berbulu tepinga aku dengar budak-budak panggil kau cikgu hensem. KAHKAHKAH!
hari ke-empat, loceng sekolah berbunyi, kami seramai 6 (we all the three ladies + Gulahati, Pie dan Aziz) orang konvoi pergi taska Kak Long Maznah (my cousin) yang dekat Amanjaya. sebenarnye Kak Long ajak pergi rumah dia malam tu tapi memandangkan kitorang kesian dengan Toksu asyik kena tinggal je dengan kami tiap-tiap hari plus kalau dah balik rumah nak ke Amanjaya tu jauh gila, so kitorang redah jela pergi jumpa Kak Long dekat taska petang tu. Mira dengan Jay amazed tengok badan Kak Long. macam anak dara walaupun anak dah empat.

perasan tak sepanjang aku bercerita panjang lebar kat atas ni takde satu hari pun aku lekat kat rumah di siang hari? maksud aku balik sekolah je terus melencong ke mana-mana destinasi yang kitorang rasa nak pergi.(sebab dah tau  Toksu memang keberatan nak bagi kitorang keluar malam). hari kelima ni kitorang jenjalan dekat-dekat je. pergi Teluk Bayu untuk celebrate birthday Man. makan ikan bakar dekat restoran terapung (kena naik bot untuk ke restoran tu). dan Gulahati pulak jeles mendengar cerita kitorang naik bot untuk ke restoran tu. ehehh, awak tu dok SP, bila-bila masa pun boleh pergi Teluk Bayu tu kan...

aku try nak bajet ayu sebab pakai skirt duyung hari tu. konon insan yang lemah kahkah!

the birthday boy and his girl. thanks Jay belanja kitorang makan!


hari Jumaat ialah last day kitorang di SP. bangkit seawal pagi untuk pergi menziarah kubur arwah ibu Jay kemudian ke pasar Tikam Batu untuk beli breakfirst. selamba je aku beli nasi kerabu untuk sarapan. hahaha. dah lama kot tak makan nasi kerabu. Mira pulak dah dapat laksam terus senyum puas hati. dah breakfirst kenyang-kenyang, kemas baju untuk balik keesokan harinya kami bertiga landing kat ruang tamu sambil online. sedar-sedar tertidur. buruk lah perangai anak dara tidur lepas makan. sebelah petangnye berdating dengan Gulahati, Aziz dan adik manis Yuni di Queensbay Mall. ade orang tu janji nak bawak aku jalan-jalan kat Penang tapi sebab takde masa dia sempat bawak aku pergi Queensbay aje. itupun tak lama sebab pergi pun dah petang. sokay sokay takpelah takde rezeki aku kot....

altet sekolah lepas gian main basket ball

2 beradik ni main tembak-tembak

tak boleh drift dekat highway, drift kat sini pun jadi la ye B ^_____^

rumah kampung. suka sangat! kat belakang rumah Toksu ade bendang.

tak puas lagi duduk kat sini =____=

ohh ini mase dah dekat Bangsar. otw balik ke IPBA berselisih pulak dengan Lamborghini ni. terus  Gulahati dengan Aziz jadi penasaran.
sekejap je seminggu berlalu. now i'm back with the endless assignments. mase dekat SP haram tak fikir pasal assignments pun. memang enjoy to the end aje kerja nye. and i bet berat badan aku naik sebab kat sana kerja makan aje. kehkehkeh!
okbai! ^____^

p/s : rindu gulai ikan dekat kantin SK Taman Ria. sedappp!

Sunday, March 18, 2012

journey to SK Taman Ria yang kelam kabut macam ribut.

assalamualaikum.

nampak tak betapa free nye aku hari ni sampaikan 2 kali aku update blog? nyiahahaha untung lah nasib badan.  sebenarnye hari ni bermulalah SBE (School Based Experience) fasa 3. well merujuk kepada tajuk di atas (amboii ayat surat rasmi habes), SBE aku kali ni dibuat di Kedah, lagi tepat di daerah Sungai Petani. kali ni, aku dan Mira ikut Jay buat SBE dekat SK Taman Ria.

disebabkan kami 3 orang ni merupakan orang luar, so lokasi sekolah ni adalah di luar pengetahuan kami. semalam, Encik Gulahati telah bermurah hati untuk tunjukkan jalan untuk ke sekolah tu, siap lukis peta bagai  tapi kami still konpius dengan jalan tu. maklumlah baru first time tengok jalan tu.

disebabkan kekhuatiran sesat pagi ni, seawal pukul 6.30 pagi kitorang dah gerak dari rumah Toksu. berpandukan peta yang Encik Gulahati lukis semalam, kami menuju ke SK Taman Ria. ada peta pun sesat-sesat lagi. salah masuk jalan lah, salah masuk simpang lah. stuck in jam depan SMK Ibrahim tu lagi. tapi alhamdulillah berjaya jugak sampai ke sekolah sebelum pukul 7.30 pagi. syukur sangat-sangat.

lepas tu lapor diri, attend perhimpunan sambil online pakai wifi sekolah (benda wajib buat setiap kali gi SBE), taklimat dengan guru besar lepas tu kitorang laju-laju melangkah ke kantin. lapar sungguh-sungguh wehh. nampak keropok lekor pun drolling dah. dasar perut gajah betul.

first time aku pergi SBE dengan bilangan yang ramai. maksud aku dekat sekolah ni ade 15 orang guru pelatih yang datang buat SBE. 3 orang dari IPBA (kitorang lettew), 4 orang dari IPIS, dan selebihnya dari IPSAH kot kalau tak silap. lepas tu ade lagi 8 orang guru praktikal. disebabkan jumlah yang ramai ni lah kami diberi satu bilik khas untuk kami duduk, lepak,sembang, on9 dan main bingo. mampu sangatlahh.

Girls Generation versi cikgu-cikgu.

Sungai Petani, Kedah

assalamualaikum.

alhamdulillah, 5 jam perjalanan dan akhirnya aku selamat tiba di bumi Darul Aman ni untuk SBE fasa 3, bukan nak jumpa mak mertua okay. ehh tapi kalau nak jumpa pun boleh jugekkk *dan dan mood gatal mai*. taw dekat mak aku kena cincang lumat nanti. disambut oleh tuan rumah, Encik Gulahati sayang, akhirnya kami sampai di rumah Toksu (nenek Jay). okay aku mengaku aku jakun gila tengok rumah kampung dan kat belakang tu ade bendang. seriously aku suka dengan pemandangan macam ni. this is heavennn! (walaupun nyamuk banyak)

disebabkan SP ni merupakan tempat asing bagi kami bertiga (aku, Mira dan Jay) maka Encik Gulahati telah ditauliahkan untuk menjadi tourist guide kami. semalam budak botak (Pie)  telah membuatkan kami semua terpaksa menunggu selama 2 jam setengah. kononnya semalam nak keluar tengok jalan ke sekolah seawal mungkin sebab nak pegi jalan-jalan. tapi hampehhh. lepas Zohor jugak baru gerak. aku rasa macam nak cakar je kepala gondol Pie tu dengan garfu. hoiii sabar ajelah. disebabkan nak balas dendam kena menunggu lama, kami ikut Toksu pergi kenduri dulu kejap. ingatkan geng-geng KAB 97 tu (Gulahati, Pie dengan Aziz) nak duduk diam-diam je tunggu kami balik kenduri. sekali kami balik dari kenduri diorang lesap jugak. pergi pusing-pusing kawasan katenye. haihhh sabar jela aku. rase macam dah tumbuh taring rimau aku semalam.

plan awal nak mintak tolong one of the boys untuk drive kan kereta kami sebab kitorang the girls ni tak cekap pun bawak manual. tapi kami gagahkan jugaklah drive follow kereta Encik Gulahati. jalanraya kat SP boleh tahan mencabar. selekoh sana sini, traffic light banyak gila wa cakap lu. Mira la yang paling cekap antara kami, dia jenis cool je. kalau aku ni pulak cepat panik. memang tak lah nak drive dengan keadaan muka bumi yang berbukit-bukau dan selekoh berlambak ni.



happy face lepas telan kek.
gay partner baru: Pie dan Aziz. siap makan bersuap lagi nyahh!


disebabkan si  Mira ni kepingin sangat nak jumpa Aaron Aziz, lepas tengok sekolah tu maka kami pun konvoi lah laju-laju ke Village Mall. masa ni Encik Gulahati yang jadi driver kitorang. kereta dia budak botak yang drivekan. omakkhang ramai gilos orang (sebab semalam kan ade Jelajah ABPBH tu). kedai kedai kosong je, tapi kat tangga, kat tepi koridor tu penuh dengan orang. last-last aku ajak Encik Gulahati pi makan Secret Recipe sebab aku rasa macam lapar. akhirnye dapat jugak Oreo Cheesecake yang diidamkan. hui hui huiii persetankan lemak yang berjaya diternak. sempat jumpa adik manis Nabila Ayuni kejap (cun kemain la dia pakai pashmina), nak lepak lama-lama pun dia kalut nak pegi tengok Forteen tengah perform. sabar ajelah.

lepas tu, perjalanan disambung ke Pantai Merdeka pulak. sebenarnye pagi semalam masa test drive aku, Mira dengan Jay dan sampai ke Pantai Merdeka tu. itupun berpandukan sign board je. terkejut Encik Gulahati dapat taw aku drive balik dari Pantai Merdeka ke rumah Toksu. jalan kat sana memang haokk gila lah. selekoh maut berlambak. bukit-bukau bagai. so untuk mengelakkan sebarang kecelakaan kitorang mintak Aziz yang drivekan kereta kitorang (ni request Jay sebab kononnye tak dapat jumpa Aaron Aziz, ade Abdul Aziz pun jadi lah LOL). sempat lagi singgah Giant tunggu segerombolan manusia dari Alor Star yang nak mai jalan-jalan dekat SP. diorang sampai je, kami terus gerak pergi Pantai Merdeka. petang-petang ni meriah jugak tempat tu. tambah pulak ade karnival. siap ade pertunjukan ular lagi (tapi aku tak pergi tengok pun sebab geliiii)

muka cemberut Encik Gulahati sebab tergigit buah cermai yang masam gila. gahahaha
Mira tengah layan perasaan.

first time dating kat tepi pantai. rindu B 

subhanallah. indahnye pemandangan. sangat menenangkan.
semalam memang enjoy. thanks Gulahati bawak kitorang jalan-jalan. lepas ni aku sambung pasal kekalutan pagi ni pulak ye. stay tune.

okbai ^_______^

Saturday, March 10, 2012

24 months celebration

assalamualaikum.

dear Gulahati,
it has been 2 years already and i had never regretting all the moments we being together. pahit manis masam  masin (ehh masin ade jugak ke?) pendek kata semua ada. thank you for the awesome 2 years! sememangnya B ni penyabar sangat sebab boleh tahan dengan perangai awek B yang childish dan kadang-kadang je matured. KAHKAH!~


i like it sampaikan tidur pun peluk perfume ni. ok sounds melampau kan? thank you Gulahati for this precious gift!
my honey bum, 
thank you for always being at my side.
thank you for your care.
thank you for your endless love.
thank you for your jokes and gags that never fails to make me smile and laugh and laugh :))
thank you for accepting me for who i am and be with me every time i need you.
hope this relationship last till jannah. ILY, only you..


sorry, this time around tak sempat nak buat kad pun due to buzy-ness dengan assignments. but still, sempat je prepare hadiah untuk B kan ^____________^ hope you like it. and thank you for the fabulous dinner last night. best sangat makan banyak-banyak sampai nak jalan pun tak larat. thank you, love!

731 days is just the beginning of many more awesome days with you! Happy 2 years anniversary Encik Gulahati.

Wednesday, March 7, 2012

wordless wednesday : specky watch

beli kat Berjaya Times Square. model by Encik Gulahati. kanak-kanak kan aku nih ^____^

Tuesday, March 6, 2012

Tutti Frutti pengubat stress. thank you Encik Gulahati ♥♥

semalam (5 Mac 2012), aku ada 2 assignment nak kena submit. both was groupwork. dan terdapat beberapa krisis dalaman yang tak dapat dielakkan.anyway, i don't want to talk about that.

tak sanggup aku nak bayangkan balik keadaan kitorang petang Ahad tu. miserable gila dengan bilik yang bersepah dengan buku, kertas-kertas serta orang-orang yang bertungkus lumus untuk menyiapkan assignment.  dan ditambah pula dengan reflection yang macam ape entah sampaikan kitorang  kena redo balik reflection tu. memang terbaik. sampaikan aku dah naik meroyan petang tu. perasaan tak dapat digambarkan. nak sepak orang, nak tengking orang, nak cincang sampai lumat pun ade. tapi demi kesejahteraan bersama semua perasaan tu terpaksa dikuburkan.

nasib baik ade yang bersimpati. Encik Gulahati datang dengan cadangan ohsem yang memang tepat pada masanya. pada malam tu, dia dengan bermurah hatinye bawak aku dan Husna pergi makan dekat Pantai Dalam, dan after that pergi makan Tutti Frutti yang dekat Pantai Hillpark tu. good enough. aku dahla hantu aiskrim. memang cantik sangatlah dengan perisa yang pelbagai dan topping yang super banyak. maka 2 manusia yang meroyan sebab stress (aku dan Husna la tu) melantak makan Tutti Frutti dengan rakusnye walaupun masing-masing baru habiskan sepinggan nasi.

aiskrim coklat +vanila + topping kiwi, strawberry, menatang ape ntah yg warna warni tu, badam and choc syrup. thank you love :)

malas aku nak upload gambar banyak-banyak. muka aku time ni teruk gila dengan sakai nye dengan berminyak nye dengan eye bag yang dah naik taraf jadi eye luggage. phewwww hilang kecomelan.

walaupun perut masing-masing dah penuh  sebab baru makan dinner, tapi aku takkan menolak kalau ade orang offer nak belanja aiskrim. feveret katekan. aku suka topping yg meriah tu je. flavour aiskrim nye ok la  tapi still  xleh lawan aiskrim Magnum Almond feveretku. hahaha. thanks to Encik Gulahati sebab bawak aku dan Husna p sana and belanja aku makan Tutti Frutti. thank you sangat-sangat B ^___________^. hilang stress kejap.

okbai.




p/s : makin lama aku makin malas nak update blog. sigh~