tabung kelas teacher bella

Sunday, September 18, 2011

i'm addicted to DIY craft.

assalamualaikum. kebelakangan ini aku ada minat baru. aku sangat addicted dengan kraf. terutamanya yg bab-bab buat bunga pakai ribbon, fabrik mahupun kertas. felt flower pun comel-comel. kan sekarang ni ramai orang yang dok jual brooch design bunga yang comel-comel sama ada menggunakan felt, fabric or ribbon. sebagai contoh :

cute isn't it? aku dah buat ni untuk diletakkan dekat kasut raya aku hari tu. seriously senang. pict kredit to here 

this one lagi senang. looks like roses. just gunakan kain yang panjangnya ikut kesukaan korang, jahit jelujur dekat kain tu and tarik sikit benang biar kain tu berkedut (diorang guna istilah gather together). lepas tu gulungkan hingga membentuk bunga. senang kan? kredit to here.

ni bunga first yang aku belajar buat. tutorialnye aku pernah share dekat sini. and picture ni aku ambik kat sini.

ohh. sangat menawan kalbu. dekat atas tadi tu contoh-contoh fabric flower. kalau buat bunga kraf ni memang boleh buat aku leka. sehari suntuk menghadap kain-benang-jarum pun takpe. sebab hasilnya sangat memuaskan hati. mak suka taw nyah. bukan takat fabric flower je, ribbon flower pun aku suka buat taw. step nye sangat la simple. bunga-bunga ni, kalau buat banyak-banyak and letak dekat dress budak-budak. homaigod lawa seyhh. rasa macam nak tempek dekat baju sendiri pun ade. tapi nanti orang kata aku ni tak sedar siri pulak. umur dah masuk puluhan ada hati nak beraksi comel.

ribbon flower uolls...guna teknik gathered together jugak. sumpahsenangtaktipu!


ohh aku suka bunga ni. kalau letak dekat headband and bagi budak-budak pakai. aigoooo kiutnyee! kredit to here

bunga ni, kalau bagi budak darjah tiga buat pun lulus gamaknye.  cantik kalau diletakkan dekat bakul or kad-kad ucapan untuk orang tersayang. nampak grand taw uolls! kredit to here
ribbon roses ni very adorable. tapi cara membuatnya agak confusing.  aku pernah buat dan bagi kepada lecturer aku, Madam Norzalina.

paper flower pun lawa-lawa. arghh semua lawa-lawa lah pendek kata. sebenarnya banyak benefits kalau kita pandai buat kraf ni. contoh yang paling senang la aku bagi, untuk bride-to-be kat luar sana tu, diorang boleh gunakan bunga-bunga kraf ni untuk diletakkan di hantaran (sebagai hiasan) mahupun buat sebagai bunga pahar. jimat duit sikit kan. oh lupa nak tunjuk lagi satu jenis bunga...

haiii..nama kite tissue paper flower.  
contoh dekorasi menggunakan tissue paper flower. boleh jugak cucuk dekat pomander ball and gantung dekat pelamin korang masa majlis persandingan korang nanti. jimat tapi glam uolss...eh apesal asyik cakap pasal kahwin je ni ha??


tissue paper flower ni boleh dipelbagaikan penggunaanya. aku selalu guna tissue paper flower untuk bagi birthday card dekat kawan-kawan aku. just buat sekuntum tissue paper flower (macam yang kaler merah tu) and tulis your wishes atas sekeping kad, ikat kad tu pada bunga yang korang buat tadi. simple je but believe me nampak ekslusif sangat uolss. bagi sesiapa yang berminat nak belajar cara buat bunga-bunga ni, boleh search for tutorials dekat Youtube. Google pun boleh. tapi aku suka tutorial dekat Youtube sebab lagi cepat faham belajar melalui video.

panjang lebar membebel. assignment haram tak sentuh langsung hari ni. hahaha lepa lunch la start buat. eh korang, sape boleh ajar aku buat anyaman bakul kertas ye? peliss tolong aku. nak sangat belajar buat anyaman bakul kertas tu...

okbai. nak lunch dengan Mr. Hubby. oh janganlah hujan.




p/s : siapa suka buat kraft, sila like entry ini. mekasuh :D

7 students asking questions:

Acik said...

kite keras tangan. camane tuh? :(

bella bellitos said...

@Acik try buat yg simple2 dulu. tangan bella pun keras jugak wak. mula2 buat memang ngeri tengok. tp kan practice make perfect. buat byk2 kali, insyaallah hasilnya better

Yanie WMini said...

hai bella! long time no see rite? :)
mintak satu boleh? haha

bella bellitos said...

@Yanie WMini ye syg lama gilos tak jumpa. lpas2 ak kuar dr pelong lgsg xjumkn rite?? nk satu? bolehh.. meh nk pos :p

mirza-simply-craft said...

Mana bella dapat tisu paper tu
Ada byk orang guna napkin tisu..
Yg belle punya ada brand ke?

mirza-simply-craft said...

Mana bella dapat tisu paper tu
Ada byk orang guna napkin tisu..
Yg belle punya ada brand ke?

IntanRamli said...

sori ye..nak tye..mane u beli barang2 diy ni..puas cari kdi kain..gm klang..gm kl..plaza tar..sume xde loose..kalo ade da siap..

Post a Comment

pecah kaca pecah cermin, dah baca rajin-rajin ler komen :)