tabung kelas teacher bella

Tuesday, March 8, 2011

cerita B.I.G yang ala-ala nak basi tapi tak busuk lagi

assalamualaikum..testing testing...alahai kekok la pulak dah lame x update ni..pekabo orang kampung?? orang bandaraya sihat?? keh keh keh..meh nak gitaw, aku sekarang mengalami keALEGIKan yg xberape nak dasyat lepas balik BIG ri tu....ha?? xtaw BIG tu menatang hape???ok meh aku nak story....

first of all, sori aku abandonkan blog aku ni agak lame...sori kalau ade yg datang ke blog aku ni tp entry-entry lapuk je yg ade...sori sangat2..sebabnye aku kena pegi BIG (sekali lagi aku mention menda ni)..BIG stands for program Bina Insan Guru (ala-ala kem jati diri untuk semua guru pelatih seluruh negara yang dah masuk peringkat ijazah)..setiap sem kena buat BIG n aktiviti dye berbeza-beza...this is the first time for us went to BIG..basically aktiviti kitorang untuk 1st BIG ni ialah outdoor activity..kitorang kena berkhemah, berkayak, buat jungle trekking, ade jugak LDK, sentri malam n yg paling best kitorang kena masak sendiri.../wahaha macam-macam menu yg keluar..

nak ak cite pe jd masa BIG tu?? ok jom kite imbas kembali...../blur (muka ala-ala kena hypnotized)

kitorang meninggalkan IPBA lebih kurang pukul 9 pg, menuju ke Port Dickson..sempat berenti mencekik kat R&R Seremban kojap..kawan aku pesan suruh makan banyak-banyak sebab nanti kena masak sendiri xtaw macamane rasenye /wahaha... then bila aku baru je nak lelap tiba-tiba bas dah berenti..dah sampai PD ghupenye..cheiss..baru nak menikmati kerusi gebu bas tu...ohh..dan anjing sangat banyak kat sane~

then bila lompat turun dari bas, bermula lah diari kehidupanku di BIG..ceh ceh ceh..meh2 aku list ape yg kitorang buat sepanjang 4 hari 3 malam tu ye..



SELASA, 1 MAC 2011
  • sampai-sampai je kena dirikan khemah..khemah yg ala-ala tentera tu leh muat lam 15 orang..sume2 5 bijik khemah yg kitorang dirikan.
  • then lepas taklinat sket pegi Blue Lagoon. sesi water confident..masa lam bas ramai la dok tepek sun block..yela takut muka itam..aku pon tepek jugak la 2, 3 inci../xd
  • water confident yg best..3 gelen ayor masin aku telan..then kitorang diberi sedikit input pasal asas-asas berkayak (walaupun most of us taw berkayak)..paling best at the end sume kayak dyorang terbalikkan sebab nak bagi pendedahan cara selamatkan diri if kayak terbalik kat tengah laut..sakit woo kepala aku kena kayak..benjol terus..!!!
  • malamnya, ade LDK..boring~


RABU, 2 MAC 2011
  • bangun pepagi buta untuk masak! turn kelas aku masak ri ni..break1 kitorang buat nasi goreng..opss..bukan aku chef nye..aku tolong-tolong sediakan bahan-bahan je..
  • then pegi Blue Lagoon balik...aku, ngn mr.hubby lam group A, means kitorang kena berkayak dulu...group B kena berjalan menyusuri pantai n sampai 1 tempat (sori aku tak ingat nama tempat tu) kitorang akan jumpa balik n exchange..
  • panas xhengat u'olss..pakai la sunblock 5 inci pon muka burn jugak..grr..muka aku siap mengelupas lagi../no
  • then bila sampai kat pit stop, berenti rehat.. supposedly semua orang kena naik bot pegi tengah laut, terjun n berenang balik ke tepian pantai...tapi tiba-tiba bot tu majok..xleh nak start pe ntah..so dalammasa depa dok pujuk-pujuk bot tu, kitorang lunch (nasi+sardin+telur dadar+ air teh breakfirst tadi yg x habess)..lepas lunch bersantai-santai, tengok2 semua tido..haha..bess woo tido tepi pantai..angin sepoi sepoi gitu...xjadi terjun tengah laut pasal bot takmau kawan ngan kitorang...(suka aku nyah pasal aku benci air masin yg melekit~~)
  • turn kitorang pulak kena jalan balik Blue Lagoon. jalan atas pasir, redah batu-batan, masuk air..sume kitorang dah experience..lagi best jalan sambil ngunyah asam prun yg Husna bawak..bashiiiita!!!!
  • then balik mandi, masak dinner..pergh hectic masak dinner masa ni..buat tom yam xtaw rasa pe mula2 tu,..lepas campak itu ini jadik la jugak tom yam..tapi yg sedihnya sayur habess.... /no kesian kat aku kena makan nasi xde sayur...xde life okehhh..ohh lupa..telur dadar ade jugak..aku ngan husna yg masak..then goreng hati,limpa, n sekutu dengannya untuk lecturer (masuk gak 2,3 bijik lam perut aku../wahaha



KHAMIS, 3 MAC 2011.
  • hari ni kitorang pegi jungle trekking..menyusuri hutan bakau menuju Pulau Intan..nice jungle...jumpa peninggalan tapak kaki Hang tuah..kubur lame yg xtaw sape tuan..monkey-monkey pon  banyak dok melambai-lambai n tunggu masa nak cilok food kitorang......
  • berenti rehat, then masa main masak-masak..fasi bagi kami roti, megi ngan sardin untuk lunch..kena masak dan bg fasi rasa sekali..megi group aku ntah lori garam mane datang curah..masin nak mam!..injured usus aku.
  • then sambung panjat bukit menuu ke rumah api (230m dari paras laut)..sampai kat rumah api pegi intai pusaran air yg terbentuk akibat pertembungan arus...Subhanallah..sungguh besar kuasamu..
  • then, balik mandi n rehat2..malam tu ade bbq serta persembahan kumpulan..aku dok sebok kutip udang bakar ngn sotong bakar..kerang pon ade tp xberani nak makan..rendang ayam pon cun sangat-sangat..sedap hingga menjilat tulang ayam..kesannya, aku alegik lagi..ouh uh uh...1 badan naik biji-biji berair..tengs to cik udang n cik sotong..
  • ohh lupa..sementara berehat lepas main masak2, kitorang dibawa ke lopak air mineral (tapi rasa payau je)..de terowong kat situ n batu batan kat situ berlumut serta licin..free je aku jatuh macam nangka busuk..lebam montot..grrr!!


JUMAAT, 4 MAC 2011
  • xde pape dah ri ni...just kemas2 barang n majlis penutup....pukul 8 pagi baru aku mandi sebab pagi tu dok sebok buat breakfirst n pack barang..
  • sangat penat sampai aku xsedar langsung dah sampai kat R&R Seremban  untuk lunch masa otw balik tu....mr.hubby kat sebelah lagi la..he sleep soundlessly..penat sangat la tu..sampai IPBA, lepas pegi hantar life jaket, balik bilik terus tido..ingat nak mandi dulu..kahkahkah kononnya la kan..bangun tido kepala sakit gilak..sape suruh tak mandi dulu..padan muka kau bella.
waa...dah macam esei..sori sori kawan-kawan...aku kalau dah stat menaip susah nak stop..sume menda nak taip masuk blog..kahkah..nape takde gambar? pasai gambar banyak sangat..tak sempat nak tapis lagi yg mana nak upload..sabaq na..t ceq uplod gambaq kasi hampa suma tengok orait??






::::the end::::




ohYESiFORGOTtoTELL : sebenarnya lepas balik BIG hari jumaat tu, keesokan harinya (sabtu) ade karnival sukan wanita kat maktab aku..tapi kitorang xpergi pon..hahakk..then hari isnin tu kena hantar presentation assignment literature..aku dahla xbuat satu hapa lagi masa tu..memang last minute work habess la ni..sape suruh procrastinate keje kan kan kan?? padan muka bella..padan muka padan muka kelam kabut siapkan keje..

/bye
/bye
/bye

::wait for the pixca ya guyss::





3 students asking questions:

hamzah ian said...

big big big...

letak gmbr k.. hehe

nabilasyafiqa said...

uit yunk !aku da follow..t follow aku blik erk.muah !

bella bellitos said...

hamzah ian : gambar sudaa update...sori lambat inform..bz bz bz

nabilasyafiqa: yang oiii..aku da follow kau lah syg...muah!

Post a Comment

pecah kaca pecah cermin, dah baca rajin-rajin ler komen :)