tabung kelas teacher bella

Sunday, March 20, 2011

call me TEACHER NABILA peps~!!

assalamualaikum..good morning class..i'm your new teacher and my name is teacher nabila...../wahaha poyo je kan....harii nie bermulalah kehidupan aku sebagai seorang cikgu..ok ok ok tipu je..aku still GURU PELATIH...just hari ni kena masuk sekolah..buat ape?? nanti aku citer..


penah dengar SBE tak?? budak budak IPG mesti penah dengar..SBE (School Base Experience) ni, satu program yang mana kami guru-guru pelatih kena pegi sekolah, buat observation, complete the given task (ofkos la kan kalau takde task tak sah) n make report..basically pegi sekolah n tengok cikgu mengajar...bunyi cam heaven je kan?? untuk first day hari ni, heaven la jugak..


hari ni, kami just jalan-jalan buang tenaga n masuk kelas pra..best jugak mengajar budak-budak ni..nyanyi je keje.kahkah..naik serak sore aku..berpeluh jugak maen kejar kejar ngan dyorang /sweat




ok la..ketiadaan mood nak mengupdate...(sebenarnya hujan n aku mau lelap.../dignose)


/bye /bye people...see you when i rajin..ngee

Thursday, March 17, 2011

IC saya 11 kat tengah okey~

SITUASI 1.
tempat : ofis Ketua Jabatan Hal Ehwal Pelajar (KJHEP)
masa : tak ingat sangat bila, tapi dekat-dekat raya puasa tahun 2009
(masa ni aku buat permohonan untuk balik kampung awal..alasannya, kezen aku nak balik kampung awal, so sebab aku tumpang dia aku pon kena balik awal jugak la../wahaha)

KJHEP : you, lady in green (aku la tu)..come and see me first.
aku : (gugup gila, cuak, never sume ada) ha..? ok sir..

(dah duduk mengadap KJHEP)

KJHEP : you budak foundation kan?
aku : aa encik.
KJHEP : ni kenape nak balik awal ni? you tak tau ke peraturan IPG (Institut Pendidikan Guru) tak benarkan student balik awal sebelum tarikh ditetapkan?
aku : taw...tapi nak buat macam mana....(dah cuak ni takut permohonan kena reject)
KJHEP : bak sini borang dengan surat you i nak tengok.
aku : ( letak segala borang ngan surat kat atas meja dye seayu mungkin..cheitt...)
KJHEP : la, you ni orang terengganu ke? betul ke ni? ke saja you je kelentong nak balik awal? pasal ape you cakap sikit pon takde slang terengganu?
aku : eh, betulla encik, saya memang orang terengganu pon..IC 11 lagi kat tengah..kalau saya cakap terengganu ngan encik nanti takut tak paham pulak....(pffft.....)
KJHEP : lah.. i ingatkan you ni orang KL or area selatan ni je..
aku : KL...? yola tu~~

SITUASI 2 
tempat : Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan (KMNS)
masa : alamak. lam bulan April 2009 kalau tak silap

rumet : hi..nabila kan? saya syazana..panggil syana je..
aku : hi..aa..panggil bella je..kekok la bunyi nabila tu..syana asal mane?
rumet : lumut, perak..bella orang Selangor ea?
aku : kenape mesti Selangor? saya orang terengganu la (:
rumet : eh? yeke?? nape xde slang langsung?
aku : err..xtawla syana...pfftt~

SITUASI 3
tempat : stesen ERL KL Sentral
masa : hari Sabtu minggu lepas, masa keluar pegi Jalan TAR ngan Kak Noor n MR.HUBBY manje~

lady in peach : dik, tumpang tanya, kalau nak turun Bandar Tasik Selatan kena naik belah mana ye?
aku : err..rasenye belah sini kak.. ( copp, aku xdela pro sangat naik ERL ni..tapi rasenye betul la direction yg aku bagi tu )
lady in peach : tengss dik..belajar lagi ea? balik cuti sekolah?
aku : haha..aa belajar lagi..tapi bukan budak sekolah la kak (blush2..aku nampak muda kah?? /wahaha)
lady in peach : la..ingatkan baru form 4..da kat kolej ke? (tudia....form four dye bagi aku..bahagia kojap)
aku : aa...kat maktab akak...
lady in peach : owh..asal mana ni?
aku : asal teremgganu (: (: ...tempat femes keropok lekor tuu..
lady in peach : (gelak) nape xbunyi slang terengganu pun? ko ni bia betol dik?
aku : (pffft....lagi sorang...sabo jela)...saya orang terengganu la kak..nak tengok IC?

=================================================================

assalamualaikum semua..maap la ye aku lame x update..maklumla line celcom ni bila masuk kampung dye pye level HIDUP SEGAN MATI NEHI NEHI tu makin tinggi...ni pon nasib baik la aku lepas update...

btw, berbalik kepada cerita di atas, rata-rata orang yang aku kenal, kalau aku tak bagi tau dyorang aku ni MADE IN TERENGGANU or dyorang dengar aku dok sembang ngan geng senegeri, mesti ade yg kate aku orang KL la, Selangor la...hahahaha..lawak betol..i speaking KL sikit pon ade orang tertipu...(ok aku taw ayat ni poyo giler..dush3)...kampung aku kat terengganu ok u'olls...tak nak la jadi orang KL..

aku pon tak taw kenape..dan mengape..natural talent kot..cheewah...sudahla bella...back to real life ok..eh eh..jangan ingat bila i dah reti speaking KL, i x reti speaking ganung..kang kalau aku cakap ganung awok mung pulok dok pahang...*translate sendiri hokeyyyy =P =P*

ohYESiFORGOTtoTELL : esok, jumaat, aku akan bertolak ke KELATE. destinasiku ialah umah BFF, di Tanah Merah, Kelate untuk membazirkan waktu seminggu di sana...buat SBE la bhai...ingat keje aku ni joli je ke?

/bye /bye people..jangan noty2 di malam jumaat ni ~~ 

Monday, March 14, 2011

perjalanan pulang KELANTAN-KL yang memenatkan

assalamualaikum semua..semalam penat dok hentak-hentak kaki hari ni aku nak ketuk-ketuk keyboard pulak..korang nak taw tak, semlam aku balik dari putrajaya ke kelantan...sampai kat merapoh tiba-tiba bas tu rosak..cam taik je kan kan?? then kitorang penumpang bernasib malang ni tunggu la bas ganti..tunggu lame gila sampai 4 kali aku ulang alik pegi toilet..pukul 6.30 petang baru la bas ganti tu tunjuk muka..ok yg ni buat aku bengang sikit...bas tu rosak pukul 2.30 petang, tapi asal bas ganti datang pukul 6.30 petang???!! patutnye lam 2 jam je tunggu bas ganti tu..ni tak memasal 4 jam aku kena tunggu....ngek betol la...konklusinya, pukul 11 malam baru aku sampai rumah (sebenarnya sampai kat kelantan pukul 9 malam tapi family ajak pegi jenjalan dulu.. /wahaha)

2 je nak citer..aku bosan + biul buat assignment so aku melalut kat sini pulak... /bye

Thursday, March 10, 2011

♥♥♥a year of love♥♥♥

I don't know what to write and say right now.. ...I prayed to god to send someone special and He sent you. its been a year already and i had never regretting you even for a second hubby...♥♥♥
my heart and soul..
 enjoyed my time being with u and will always be...its just like yesterday we know each other and now we had been together for a year..♥♥♥how sweet...This one year has been a blast for me! Thousand times thank you for accepting me for who I am and be with me everytime i need you...




Happy 1st Anniversary Honey.♥♥♥ More anniversaries to come! /xd /xd /xd


i love you..only you...




ohYESiFORGOTtoTELL : guys, tengok anniversary ticker kitorang kat atas tu.../xd /xd...alhamdulillah..dah setahun kami bersama..semoga hubungan kami kekal ke jinjang pelamin..insya-Allah..amin..


taken by SYAMER MUHAZZAB ♥♥♥..forever him..
/bye /bye /bye

B.I.G :: gambar-gambaran..

assalamualaikum hensemss and gojess...guys, seperti yg aku janjikan semalam, ni ada sedikit gambar yg sempat di snap semasa B.I.G hari tu..tak banyak pon sebab kitorang kena serahkan hemset kat kem komander /no ..aku pulak bijak xbawak kamera..bijak bijak bijak..anak sape la ni~

nampok benor excitednye..haihh anak sape la ni pagi-pagi dah meroyan.

aksi terencat rastiara...sok-sok meroyan jugak ni..
hai..nama sy RASTIARA HANIFATI..tp lepas pegi BIG nama sy bertukar jd RASTIARA HANIHITAM..sebab muka saya dah hitam..kahkahkahkah...!
giliran MOK CIK enterframe..muka ngantok-ngantok lagi dye ni.
aksi taknak kalah dr MR.HUBBy cyg~
gaya tido peluk tubuh dr cik bella bellitos dan rastiara hanihitam..eh, rastiara hanifati la =P
ouhh stop kejap..basically ni di pagi hari..stat kat foyer n lam bas..jom tengok pe jadi bila dah sampai PD..

ini bukan acara tarik tali ye kawan-kawan..ni tengah tegagkan tali khemah
another me..~~~




abesss..kan da cakap henset kena serah kat kem komandan..kalau tak leh snap gambar time kayak, masak, trekking sume lahh...rugi2..

gambar-gambar selepas B.I.G aku malas nak upload..pasal muka burn siket n mengelupas banyak..xsuke xsuke!!

/bye /bye /bye

Tuesday, March 8, 2011

cerita B.I.G yang ala-ala nak basi tapi tak busuk lagi

assalamualaikum..testing testing...alahai kekok la pulak dah lame x update ni..pekabo orang kampung?? orang bandaraya sihat?? keh keh keh..meh nak gitaw, aku sekarang mengalami keALEGIKan yg xberape nak dasyat lepas balik BIG ri tu....ha?? xtaw BIG tu menatang hape???ok meh aku nak story....

first of all, sori aku abandonkan blog aku ni agak lame...sori kalau ade yg datang ke blog aku ni tp entry-entry lapuk je yg ade...sori sangat2..sebabnye aku kena pegi BIG (sekali lagi aku mention menda ni)..BIG stands for program Bina Insan Guru (ala-ala kem jati diri untuk semua guru pelatih seluruh negara yang dah masuk peringkat ijazah)..setiap sem kena buat BIG n aktiviti dye berbeza-beza...this is the first time for us went to BIG..basically aktiviti kitorang untuk 1st BIG ni ialah outdoor activity..kitorang kena berkhemah, berkayak, buat jungle trekking, ade jugak LDK, sentri malam n yg paling best kitorang kena masak sendiri.../wahaha macam-macam menu yg keluar..

nak ak cite pe jd masa BIG tu?? ok jom kite imbas kembali...../blur (muka ala-ala kena hypnotized)

kitorang meninggalkan IPBA lebih kurang pukul 9 pg, menuju ke Port Dickson..sempat berenti mencekik kat R&R Seremban kojap..kawan aku pesan suruh makan banyak-banyak sebab nanti kena masak sendiri xtaw macamane rasenye /wahaha... then bila aku baru je nak lelap tiba-tiba bas dah berenti..dah sampai PD ghupenye..cheiss..baru nak menikmati kerusi gebu bas tu...ohh..dan anjing sangat banyak kat sane~

then bila lompat turun dari bas, bermula lah diari kehidupanku di BIG..ceh ceh ceh..meh2 aku list ape yg kitorang buat sepanjang 4 hari 3 malam tu ye..



SELASA, 1 MAC 2011
  • sampai-sampai je kena dirikan khemah..khemah yg ala-ala tentera tu leh muat lam 15 orang..sume2 5 bijik khemah yg kitorang dirikan.
  • then lepas taklinat sket pegi Blue Lagoon. sesi water confident..masa lam bas ramai la dok tepek sun block..yela takut muka itam..aku pon tepek jugak la 2, 3 inci../xd
  • water confident yg best..3 gelen ayor masin aku telan..then kitorang diberi sedikit input pasal asas-asas berkayak (walaupun most of us taw berkayak)..paling best at the end sume kayak dyorang terbalikkan sebab nak bagi pendedahan cara selamatkan diri if kayak terbalik kat tengah laut..sakit woo kepala aku kena kayak..benjol terus..!!!
  • malamnya, ade LDK..boring~


RABU, 2 MAC 2011
  • bangun pepagi buta untuk masak! turn kelas aku masak ri ni..break1 kitorang buat nasi goreng..opss..bukan aku chef nye..aku tolong-tolong sediakan bahan-bahan je..
  • then pegi Blue Lagoon balik...aku, ngn mr.hubby lam group A, means kitorang kena berkayak dulu...group B kena berjalan menyusuri pantai n sampai 1 tempat (sori aku tak ingat nama tempat tu) kitorang akan jumpa balik n exchange..
  • panas xhengat u'olss..pakai la sunblock 5 inci pon muka burn jugak..grr..muka aku siap mengelupas lagi../no
  • then bila sampai kat pit stop, berenti rehat.. supposedly semua orang kena naik bot pegi tengah laut, terjun n berenang balik ke tepian pantai...tapi tiba-tiba bot tu majok..xleh nak start pe ntah..so dalammasa depa dok pujuk-pujuk bot tu, kitorang lunch (nasi+sardin+telur dadar+ air teh breakfirst tadi yg x habess)..lepas lunch bersantai-santai, tengok2 semua tido..haha..bess woo tido tepi pantai..angin sepoi sepoi gitu...xjadi terjun tengah laut pasal bot takmau kawan ngan kitorang...(suka aku nyah pasal aku benci air masin yg melekit~~)
  • turn kitorang pulak kena jalan balik Blue Lagoon. jalan atas pasir, redah batu-batan, masuk air..sume kitorang dah experience..lagi best jalan sambil ngunyah asam prun yg Husna bawak..bashiiiita!!!!
  • then balik mandi, masak dinner..pergh hectic masak dinner masa ni..buat tom yam xtaw rasa pe mula2 tu,..lepas campak itu ini jadik la jugak tom yam..tapi yg sedihnya sayur habess.... /no kesian kat aku kena makan nasi xde sayur...xde life okehhh..ohh lupa..telur dadar ade jugak..aku ngan husna yg masak..then goreng hati,limpa, n sekutu dengannya untuk lecturer (masuk gak 2,3 bijik lam perut aku../wahaha



KHAMIS, 3 MAC 2011.
  • hari ni kitorang pegi jungle trekking..menyusuri hutan bakau menuju Pulau Intan..nice jungle...jumpa peninggalan tapak kaki Hang tuah..kubur lame yg xtaw sape tuan..monkey-monkey pon  banyak dok melambai-lambai n tunggu masa nak cilok food kitorang......
  • berenti rehat, then masa main masak-masak..fasi bagi kami roti, megi ngan sardin untuk lunch..kena masak dan bg fasi rasa sekali..megi group aku ntah lori garam mane datang curah..masin nak mam!..injured usus aku.
  • then sambung panjat bukit menuu ke rumah api (230m dari paras laut)..sampai kat rumah api pegi intai pusaran air yg terbentuk akibat pertembungan arus...Subhanallah..sungguh besar kuasamu..
  • then, balik mandi n rehat2..malam tu ade bbq serta persembahan kumpulan..aku dok sebok kutip udang bakar ngn sotong bakar..kerang pon ade tp xberani nak makan..rendang ayam pon cun sangat-sangat..sedap hingga menjilat tulang ayam..kesannya, aku alegik lagi..ouh uh uh...1 badan naik biji-biji berair..tengs to cik udang n cik sotong..
  • ohh lupa..sementara berehat lepas main masak2, kitorang dibawa ke lopak air mineral (tapi rasa payau je)..de terowong kat situ n batu batan kat situ berlumut serta licin..free je aku jatuh macam nangka busuk..lebam montot..grrr!!


JUMAAT, 4 MAC 2011
  • xde pape dah ri ni...just kemas2 barang n majlis penutup....pukul 8 pagi baru aku mandi sebab pagi tu dok sebok buat breakfirst n pack barang..
  • sangat penat sampai aku xsedar langsung dah sampai kat R&R Seremban  untuk lunch masa otw balik tu....mr.hubby kat sebelah lagi la..he sleep soundlessly..penat sangat la tu..sampai IPBA, lepas pegi hantar life jaket, balik bilik terus tido..ingat nak mandi dulu..kahkahkah kononnya la kan..bangun tido kepala sakit gilak..sape suruh tak mandi dulu..padan muka kau bella.
waa...dah macam esei..sori sori kawan-kawan...aku kalau dah stat menaip susah nak stop..sume menda nak taip masuk blog..kahkah..nape takde gambar? pasai gambar banyak sangat..tak sempat nak tapis lagi yg mana nak upload..sabaq na..t ceq uplod gambaq kasi hampa suma tengok orait??






::::the end::::




ohYESiFORGOTtoTELL : sebenarnya lepas balik BIG hari jumaat tu, keesokan harinya (sabtu) ade karnival sukan wanita kat maktab aku..tapi kitorang xpergi pon..hahakk..then hari isnin tu kena hantar presentation assignment literature..aku dahla xbuat satu hapa lagi masa tu..memang last minute work habess la ni..sape suruh procrastinate keje kan kan kan?? padan muka bella..padan muka padan muka kelam kabut siapkan keje..

/bye
/bye
/bye

::wait for the pixca ya guyss::





Tuesday, March 1, 2011

bye2 people..aku nak membawa diri..

assalamualaikum..
dear followers yg follow aku,
first sekali, aku nak minta maaf kat korang
kalau ada salah silap aku selama aku berblogging ni..
kot-kot ada yg terasa ngan pe yg aku tulis, ade yg xsuka ke..
aku mintak maaf..
aku pon insan biasa je..
kadang-kadang buat sesuatu ikut hati..
tapi aku taw hati aku baek punya *cehh sempat lagi masuk bakul angkat sendiri*
aku sedih, susah hati....
buka kehendak aku nak tinggalkan korang semua..
tapi disebabkan ade dugaan yang aku sendiri takleh nak hadapi,
aku terpaksa mengundur diri..
maafkan aku sebab x kuat untuk hadapi semua ni
relakan aku say /bye to blogging
relakan aku mengundur diri dari semua ni
/no


copp..copp..amboi suka ye kak joyah kak limah..
takdenye aku nak dump blog comey cam tuan kepunyaan aku ni..
memang tak la..
just, 
i'm gonna be away from bloging world /omg
sebabnya, wa mau pegi camping kat PORT DICKSON..
we call it as program Bina Insan Guru (BIG)
4 hari 3 malam, jumaat ni baru balik..
ouhh..aku xberape minat camping kat tepi pantai..
aku lagi prefer kat waterfall../xd
tpi xpe..mane-mane pon xkesah..
janji kita enjoyy...
/nobigdeal

so guys,
jangan tercari-cari pulak bila aku missing in action 2, 3 hari ni..
t bila dah jejak bumi IPBA balik wa hupdate laju-laju hokeyy..
doakan aku selamat pergi dan kembali..
doakan aku dan kawan-kawan brjaya mencapai objektif program..
doakan kitorang enjoy xhengat..
/wahaha

/bye..kita jumpa lagi jumaat depan..