tabung kelas teacher bella

Saturday, January 15, 2011

manusia tolongla jgn hidup berajakan DUIT!!

salam..selamat malam semua...sejuk la malam ni  kn2..aku baru je balik dari makan ngan bff aku Mok Chikks n my dear hubby Mr.Whitebat..hehe.. /hihi


actually ade something yg agak menarik (bagi aku menarik la tp tataw plak kalau korang cakap tak)..kitorang di inform oleh Madam L untuk prepare rm60 for the Linguistic coursebook, about a week ago if i'm not mistaken..tapi kan..tapi kan..tapi lagi..ade pulak sorang makhluk Allah ni xnak bayar..alasannya duit takde, nak tunggu elaun masuk nanti baru nak bayar.. /omg  ..ni bukan first time beliau mengeluarkan statement sedemikian ye.. semenjak 1 setengah taon aku kenal dye la, dye memang ade rekod baekk punya bab bayar-membayar ni...LIAT BUKAN MAIN U'OLLS!! bila Madam L taw dye sorang je yg xbayar lg, hangin la beliau..haha..1 ofis 2 dengar dye membebel... /wahaha


ape yang aku perhatikan sekarang la, manusia sekarang MEMANG SANGAT2 HIDUP BERAJAKAN DUIT.. xfaham ehh?? maksud aku kat sini ble duit xde ape pon xleh buat.. no money no life la konon...ceitt!


contoh terdekat la, aku amek kawan-kawan aku yang sume bakal jd cikgu ni..pantang elaun masuk, muka sorang-sorang girang-gumbira, bercahaya, sengih pon melebar je...sape x hepi kan bila dapat duit..aku pon hepi... then mula la plan macam2..(ni aku bagitaw melalui pemerhatian aku terhadap budak-budak maktab aku)


1. nak pegi tengok wayang..cite ape latest?? buat movie marathon la..


2. nak beli itula, ini la..list panjang berjela (tapi for sure buku-buku ilmiah NOT IN THE LIST)


3. nak beli barang-barang branded.... masa ni la aku dengar nama-nama cam Zara, DKNY, Esprit timbul..almaklumla duit banyak xtaw nak hulur mane.. alasan: ape kelas pakai barang  cop Masjid Jamek, jalan TAR.. amboihh..sentap aku!! kat mane nak shoping??? ofkos la Masjid Jamek tidak tersenarai..lokasi shoping, paling-paling koman pon Midvalley la..maw yg ade kelas?? jom pegi Pavillion..tu dia..xpe duit org bg kan... kalau tak guna tak luak pulak...


4. nak pegi makan kat restoran 5star (macam elaun tu 4 angka sebulan kan)..bila duit banyak pandai pulak perut ko alergik ngan makanan cafe kan..Starbuck, Popeye, pizza or Kenny Rogers xpe pulak...masa ni sesedap mane pon akak cafe tu masak tetap xboleh lawan rase makanan kat Starbuck kan..


5. nak beli baju baru, kasut baru, jam baru, kalau yg pompuan sebok intai fesyen tudung terbaru..macam2 stail ade..maklumla nak jadi cikgu..kene sntiasa up-to-date..gteww kaw!!! xnak kalah!!  bila suruh beli buku banyak pulak alasan ko kan..


6. yang ni paling best..ade yg guna duit elaun tu ( pompuan la) pegi rebonding rambut...fuyoo..rambut u 2 kalau dah megi type megi jugak la kak oii...pastu siap kaler bagai sampai berkarat rambut tu haa...xpasal men kejar-kejar ngan JAPIM (jabatan pendidikan islam) ngan  JHEP (jabatan hal ehwal pelajar) nanti..


7. bg budak laki yg gila gajet pulak, biasanya duit dyorg melayang untuk beli mouse wireless, headphone wireless, yg gila game pulak sebok cari game2 latest..hebat kan?? maklumla tiap-tiap bulan dapat "gaji"..


8.  sebelum elaun masuk pakai henset cikai je...tapi lepas elaun masuk, sekali dia bawak keluar Blackberry..fuyoo...tp kan..kalau henset je mahal tp kredit takde buat ape..lkalau nak call mak sendiri pon mintak belas ihsan henset cikai aku bek campak longkang je henset mahal fresh dari kedai ko 2..hahahaha


ni cerita- cerita minggu pertama elaun masuk..bila masuk hujung bulan..lain pulak versi ceritanya...lagi menarik tertarik~


- ade la keluhan-keluhan tanye bila la elaun nak masuk..pastu status kt facebook ckp " mak kite dah xde duit elaun xmasuk lg =("... banyak je naik macam cendawan tumbuh lepas hujan sampai penuh kt wall aku...


- kalau secara kebetulan lecturer mintak duit untuk bayaran fotostat ke, buku ke, maka keluhan kedengaran lagi.. "ala time-time cani la nak mintak duit..xtaw ke orang dah xde duit..kot ye pon tunggu la elaun masuk"..even kalau mintak suruh bayar duit kelas pon alasan sama dyorang bagi: "duit takde, tunggu elaun masuk"..huh!   (skrip ni sudah dihafal dan sentiasa dipraktikkan pada hujung bulan)


- kalau keadaan yang sangat urgent, sanggup pulak pinjam duit dari kawan2.." nanti elaun dah masuk i bayar balik duit u ea..sorila i dah xde duit langsung ni"..hello, i pon dapat jumlah elaun yg sama ngan u tp nape duit i still cukup lg???


-pastu kan, rajin la pulak budak-budak ni ulang alik pegi JHEP tanya bila elaun nak masok..aku rase akak yg jaga kaunter JHEP tu pon dah muak nak jawab soalan cani..


- lagi best, bila dah langsung xde duit nak makan, mula la buat2 baik ngan kawan-kawan..mintak belanja makan (ofkos la mintak dengan berkias), buat muka comel, senyum lebar-lebar sampai kening, mengendeng je ikut si kawan tu mane2..padahal sebelum ni tegur pun tak...sangatla parasit ok!!~


cam kelakar kan??tapi ni la realitinya..manusia mudah gelap mata bila dapat duit banyak..masa tu la dunia ni rasa macam heaven..pastu bila duit dah habes mula la makan nasi bujang minum air suam.."eh2, mane pegi starbuck u?? perut u dah tak alegik ke makan makanan kafe ni??"


duit oh duit~

aku takde niat nak sindir sape2.. tapi sekadar peringatan untuk diri aku sendiri ngan kawan-kawan yang kadang2 terleka..sape yang terasa 2, i'm sory tp knape nak terase?? sape makan cili dia la rase pedasnye kan..taw sentap!! /wahaha

penat la..asalnya aku nak tulis menda lain tapi sebab topik ni menarik aku tulihh pasai ni dulu la..till then, babai.. /bye

eh2, sebelum tu, renung-renungkan dan selamat bermuhasabah diri~~

0 students asking questions:

Post a Comment

pecah kaca pecah cermin, dah baca rajin-rajin ler komen :)